Een praktijkvoorbeeld van luchtbevochtiging in een ULO cel

De ideale positie van de nevelverdeellans in de koelcel, is ongeveer 50 centimeter voor de verdamper. De hoogte van de nevelverdeellans moet zo veel mogelijk overeen komen met de onderzijde van de verdamper. De uitblaasopeningen van de nevelverdeellans, worden in een hoek van 45 graden naar boven toe (van de verdamper af) gemonteerd. Door deze opstelling ten opzichte van de verdamper, ontstaat er een zo kort mogelijk opnametraject. Verder moet de nevelverdeellans licht op afschot hangen, zodat de condensaatafvoer op de laagste zijde kan worden aangesloten.

Het vullen van de cel moet, vanuit de verdamper gezien, zo veel mogelijk van laag naar hoog worden gedaan. Op deze manier wordt direct contact met de uitblaas en het opgeslagen product vermeden. Worden er zo veel producten in de ULO cel geplaatst, dat dit niet mogelijk is, dan kan er gebruik gemaakt worden van een speciaal gordijn voor de verdamper. Dit gordijn houdt de uitblaas tegen.

Uit eigen ervaring weten wij dat de luchtaanzuigleiding het beste direct achter de verdamper kan worden geplaatst. De RV-sensor wordt geplaatst op een plek met zo min mogelijk luchtstroming. Dit zal in de meeste gevallen een van de zijwanden van de cel zijn. De beste horizontale positie op deze zijwand is ter hoogte van het midden van de verdamper. De beste verticale positie is zo hoog mogelijk op de zijwand.